Fotoshoot door Jörgen Tjon A Fong

Hollandse Meesters Her-Zien is een project van Jörgen Tjon A Fong. In zijn project wil hij mensen van kleur in Holland uit de 17de en 18de eeuw een gezicht geven. Hij wil de onzichtbare mensen zichtbaar maken.

De eerste tentoonstelling in de Hermitage in oktober geopend. Het is een serie van 12 fotoportretten van bekende Nederlanders die in de huid zijn gekropen kruipen van Nederlanders van kleur die in Holland geleefd hebben.

Portret 1: Bruiloft

In november 1649 trouwde de 44-jarige Braziliaans zeeman Pieter Claesz Bruin met Lijsbeth Pieters van Angola. Ze worden ook een paar keer als getuigen vermeld bij de doop van Afro-Amsterdamse kinderen. Blijkbaar speelden ze een belangrijke rol binnen de zwarte gemeenschap in de buurt.

Op de foto zie je de bruid en bruidegom en hun vijf gasten.

Portret 2: Debora

Toen de Afro-Europese Debora Nassy op het punt stond te vertrekken om met de Portugese familie Nassy naar Guyana, een land in Zuid-Amerika, te vertrekken, wilde zij graag een verklaring van haar vrijheid hebben. Bij een Amsterdamse notaris verklaarde David Nassy dat Debora ‘sijnde een bruijn vrouwspersoon ofte mulata’ een vrije vrouw was. Zoals veel gekleurde vrouwen, werkte ook Debora als bediende.

Op de foto zie je Debora en David op het moment van het ondertekenen van de vrijheidsverklaring.

De eindresultaten van beide fotoshoots heb je in de tentoonstelling gezien.